Aktiva högtalare


Teknik för aktiva högtalareNär man talar om aktiva högtalare så menar man den typ av högtalare som har en förstärkare som en del av högtalaren. Det här är ett koncept som länge har varit vanligt inom musikindustrin men som först under senare år har blivit aktuellt för den som vill ha ett bra ljudsystem för hemmet. Det finns en massa fördelar med den här typen av högtalare och en av de främsta är kanske att man slipper alla de sladdar som normalt ska till då man ska koppla diverse högtalare till en gemensam förstärkare. Det gäller dock att man väljer ett bra märke och rätt modell för att man ska få bästa möjliga ljud av en aktiv högtalare.

Fördelar med aktiva högtalare

När man har förstärkaren som en del av högtalaren så slipper man alltså denna separat. Det här spar utrymme och även sladdar. Den som använder sig av en förstärkare till TV, stereo, radio och mer har för det mesta många meter koppartråd som löper längs väggar och golv. Med aktiva högtalare så slipper man detta stök. En annan sak som kan anses vara en fördel med detta arrangemang är att man kan slippa störningar mellan de olika högtalarelementen på så vis att man får hjälp av filter som delar upp frekvenser innan de förstärks. Det här gör att man inte får brus som man annars lätt får med vanliga högtalare. Ljudet blir på så vis klarare när man har en aktiv modell. I och med att man kan dela upp frekvenserna på ett effektivare vis så kan man även få en bättre balans i högtalaren. Man kan gå in och påverka olika frekvenser utan att detta störa andra och här kan man till exempel få en kraftigare bas då man vill det.

Välja rätt modell

Det finns aktiva högtalare för någon tusenlapp och så finns det modeller som kostar flera tusen. Vilken modell ska man välja? Det är generellt så att bra högtalare kostar mer än de som inte är så avancerade men man kan spara pengar på att handla på ett medvetet sätt. Du kan till exempel dra nytta av tester som har gjorts där du ser vad prisvärdheten är för olika högtalare. Med tanke på den ljudbild som du är ute efter så kan du på detta sätt välja rätt och hoppa att köpa ett jättedyrt system som du egentligen inte har behov av. Man ska dock komma ihåg att alla tester och recensioner är subjektiva. Om du har möjlighet så är det att föredra att faktiskt lyssna på den aktiva högtalaren i en butik där den presenteras.