Subwoofer


Subwoofer i tubformatMan kan skoja om bilar som har subwoofersystem som får trottoarerna att skallra tänder men faktum är att den här typen av basförstärkning behövs i många olika lägen. Då du går på bio så kommer du att känna ljudet tack vare den subwoofer effekt som finns på plats. Subwoofern är helt enkelt en slags bas som återger de allra lägsta frekvenserna som vibrationer då vi inte kan uppfatta dem med vår hörsel. Det blir då så att vi känner basen i kroppen och det här kan man använda på lite olika sätt för att skapa effekt.

Skillnaden mellan subwoofer och bas

Vad är då egentligen skillnaden mellan subwoofer och bas? När man talar om bas, som också kan kallas för woofer på engelska, så är tanken att man ska kunna höra riktigt låga toner och så upp en bit mot mellanregistret. Med en subwoofer så kommer man ännu lägre och man talar om att subwoofern återger ljud som ligger på frekvenser mellan 20 och 150 Hz. De allra lägsta frekvenserna spelas upp som vibrationer och vi kan alltså inte uppfatta dessa som toner.

Reglerad subwoofer-effekt

När ett högtalarsystem har subwoofer så ser man det genom att systemets version följs av .1, till exempel 5.1 eller 7.1. Subwoofern kan vara passiv eller aktiv och det här är något som man kan reglera via en förstärkare. I vissa fall så kan man inte själv styra woofer-effekten, det här beror helt på den förstärkare som man använder sig av.

Då man ser en film, hemma eller på bio, så är det ofta så att ljudeffekter som explosioner uttrycks med hjälp av subwoofern som får hela rummet att darra. Det är alltså inte bara i musikslingor som den här djupa basen är viktig som en del av den samlade ljudupplevelsen. För bästa filmupplevelse hemma så ska man se till att subwoofern i systemet håller bra klass.